Modules: A.ScribaOptidataB.ScribaLensdataC.ScribaEyeBrowserD. Scriba-SAMDe routing door het programma is zodanig dat de opticien in een logische volgorde langs alle relevante vragen wordt geleidt. Ook minder ervaren personeel is zo in staat om een professioneel produkt af te leveren.
Voorraden worden niet alleen automatisch bijgehouden, de opticien kan ook via verschillende zoekfuncties een overzicht van de voorraad opvragen. En de glasdatabases van alle glasleveranciers zijn in de software opgenomen.
Ordergegevens kunnen digitaal (via OCS) aan de glasleverancier ter beschikking worden gesteld. Daarbij is het ook mogelijk om tracer-gegevens door te geven; zodat glas gefacetteerd kan worden aangeleverd.
ScribaOptidata (S.O.) is gekoppeld aan en kassaprogramma. Daardoor biedt S.O. optimale debiteurenbewaking

Doordat S.O. bij de anamnese gebruik maakt van de standaards van het MOP, kan de opticien op professionele wijze metingen uitvoeren en meetgegevens opslaan.

S.O. is de enige software waarin de grading-methode van Nathan Efron integraal is opgenomen. De geplastificeerde kaart met graderingen van Efron is overbodig geworden: alle afbeeldingen zijn als afbeelding in S.O. op te roepen. De opticien kan de bevindingen van de contactlenscontrole zo veel preciezer graderen, en de resultaten eenvoudig aan de meetgegevens toevoegen.
S.O. biedt niet alleen de mogelijkheid om onderzoeksresultaten in oogheelkundige terminologie vast te leggen, maar maakt deze resultaten in ieder stadium direct beschikbaar. Ook de uitkomsten van eerder oogheelkundig onderzoek kunnen direct worden opgehaald. De opticien kan zich zo op ieder moment op de hoogte stellen van de geschiedenis van de klant.